Voorbereiding op zonnepanelen: 40% besparing op stroom door Wattcher en energiemeter

2 December 2011 — 1 Comment

In augustus 2011 was het stroomverbruik van ons gezin (2 volwassenen en een zoon van bijna 1) 297kWh. Al enige tijd was ik de standen aan het bijhouden en zo’n 300kWh per maand vond ik simpelweg teveel. Twee dingen hebben geholpen om dit verbruik in 3 maanden tijd terug te brengen naar zo’n 180kWh: een besparing van 40%!

Dit is hoe we dat gedaan hebben:
1. Inzicht krijgen in hoeveel “sluipverbruik” er is
Hiervoor hebben we een Wattcher aangeschaft: dit apparaat geeft op 10 watt nauwkeurig aan hoeveel stroom er op een bepaald moment gebruikt wordt. Dus wordt er ‘s avonds als je op het punt staat naar bed te gaan nog 400 watt gebruikt dan weet je dat als je 7 uur slaapt je ‘s ochtends 7×400 = 2,8kWh verder bent. En dan heb je alleen geslapen 😉

Inmiddels schommelt dit bij ons zo rond de 100 watt. Dit zijn dan hoofdzakelijk de vriezer en de koelkast.

2. Inzicht krijgen in hoeveel stroom per aparaat er gebruikt wordt
Om gedetailleerder te kunnen kijken is een goede energiemeter essentieel. Het liefst een die ook hele kleine waardes weergeeft. Wij hebben er een van GoGreen die vanaf zo’n 0,2 watt het goed weergeeft (bij de goedkopere varianten is dat 7 watt). Kleine waardes goed kunnen meten is met name handig om opladers en andere kleine sluipverbruikers in kaart te brengen.

Het sluipverbruik was in ons geval steeds tussen de 250 en 300 watt ‘s nachts. Na allerlei dingen gemeten te hebben bleek de 11 jaar oude koelkast een enorme hoeveelheid stroom te gebruiken. Totale kosten 120 euro per jaar. Die hebben we meteen door de gemeente laten ophalen. Voor 400 euro een A++ koelkast gekocht die slechts zo’n 20 euro stroom per jaar kost. Kortom: nieuwe koelkast (die toch een keer vervangen moest worden) verdient zichzelf in 4 jaar terug.

Ook hebben we de laatste gloei- en halogeenlampen de deur uit gedaan en alles vervangen door LED lampen. Bij LedItLight.net koop je mooie LED lampen waarmee je 90% energie bespaart.

Het zit echter ook in kleine dingen: de oplader van de tandenborstel bijvoorbeeld: 2,5 watt continue, of de tandenborstels er nu op staan of niet. Dat lijkt niet veel, maar kost per jaar toch 2,5 watt x 24 uur x 365 dagen /1000 = 22kWh Bij 23 cent per kWh is dit ruim 5 euro per jaar. Een oude tijdschakelklok heb ik ertussen gezet. Die gaat ‘s nachts een uur aan, voldoende op om te laden. Besparing: 23 van de 24 uur geen stroomverbruik. Tijdschakelaar kost een paar euro en is dus snel terugverdiend.

Met de energiemeter kun je alle apparaten in huis nagaan, op zien naar soortgelijke situaties. Je komt veel tegen en word je bewust van het verbruik.

Nu we onder de 200kWh per maand zitten moet het mogelijk zijn om voldoende te hebben aan de verwachtte 2.400 kWh opbrengst van onze zonnepanelen. Ben benieuwd!

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Stadsverwarming en thermostaatknoppen | diederik.nl - July 5, 2015

    […] flexibel inkomen heeft, zorgt er voor dat de €3000 toch bést een slok op de borrel is. Helaas Remi, nóg […]

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s