Collectd met Collectd Graph Panel: mooi en overzichtelijke performance statistieken

29 November 2011 — Leave a comment

Het leuke van publiceren waar je mee bezig bent is dat je feedback krijgt. Dat gebeurde ook met mijn korte stukje over Dstat gisteren. Reacties van een oud collega en collega beheerder hier uit Leiden. Leuk!

Pim tipte me Collectd: een daemon die allerlei statistieken verzamelt over een systeem en dit opslaat in RRD files. Helemaal leuk werd het toen hij erbij vertelde dat hij er zelf een front-end bij gemaakt heeft: Collectd Graph Panel (OpenSource). Gaaf!

Meteen maar eens uitgeprobeerd en het is allemaal simpel in te regelen en mooi om te zien.

Collectd installeren

aptitude install collectd

Ook Collectd Graph Panel is eenvoudig: tar downloaden, uitpakken, config nalopen en gaan! Het overzicht is wat prettiger dan onze oude Zabbix implementatie.

Diederik tipte Munin, dat ziet er interessant uit. Die tool ga ik binnenkort ook eens goed bekijken.

Waarom?
Monitoringtools (er zijn er vele) gebruik ik dagelijks om een goed beeld te houden op de verschillende systemen die we hebben draaien. Omdat er een nieuwe hardware/virtualisatie rivisie aankomt wil ik een goed beeld krijgen van de capaciteit die nodig is om alles vlekkeloos te laten lopen. Dit is ook het moment om de vergelijking met de cloud te maken. Deze tools helpen daar heel goed bij!

No Comments

Be the first to start the conversation!

What do you think?